Mikä on rakennusarkkitehti

Rakennusarkkitehti (AMK) on virallinen ammattinimike henkilölle, joka on suorittanut tekniikan alemman korkeakoulututkinnon ammattikorkeakoulussa. Rakennusarkkitehti osaa suunnitella teknisesti toimivia sekä kustannus- ja energiatehokkaasti toteutettavia ratkaisuja. Pääpaino ei yleensä ole taiteellisesti hätkähdyttävien tilojen suunnittelussa, mutta toki työtehtävästä riippuen myös omaa taiteellista luovuutta pääsee hyödyntämään. 

Rakennusarkkitehtikoulutus on laajuudeltaan 240 opintopistettä ja se on suunniteltu suoritettavaksi neljässä vuodessa päätoimisena opiskelijana. Rakennusarkkitehdin koulutus oli pois tarjonnasta vajaan parinkymmenen vuoden ajan kunnes se käynnistettiin uudestaan vuonna 2013 neljässä suomalaisessa ammattikorkeakoulussa. Koulutusta tarjoaa Oulun ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Savonia ammattikorkeakoulu.

Opiskelijavalinta kaikkiin kouluihin on kaksiosainen ja se koostuu valintakokeesta ja soveltuvuuskokeesta. Omalla hakukerralla vuonna 2018 kirjallinen koe oli tekniikan valtakunnallinen valintakoe, mutta nykyään kirjallinen koe on kaikille ammattikorkeakoulujen koulutuksille yhteinen valintakoe. 

Rakennusarkkitehti voi työllistyä valmistumisensa jälkeen melko monipuolisesti ympäri rakennusalaa! Yrittäjyyden lisäksi rakennusarkkitehteja löytyy suunnittelutehtävistä esimerkiksi erilaisista arkkitehti- ja insinööritoimistoista, talotehtaista ja rakennusyrityksistä. Rakennusarkkitehdin koulutus on vahvasti tietokonemallintamiseen ja korkeaan rakennustekniseen osaamiseen pohjautuva, joten työtehtävätkin ovat pääasiassa erilaisilla suunnitteluohjelmistoilla tapahtuvaa teknistä suunnittelua.

Mistä opinnot koostuvat?

Tutkinnon sisältö opetussuunnitelman suhteen ei ole samanlainen kaikkialla, vaan koulut ovat itse voineet vaikuttaa opetuksensa painotukseen. Opiskelin rakennusarkkitehdin tutkinnon Oulun ammattikorkeakoulussa, joten voisin hieman avata oman tutkintoni sisältöä, painotusta ja opiskeluiden kulkua. Olen ymmärtänyt, että rakennusarkkitehdin koulutus Oulussa on näistä neljästä koulusta eniten matemaattispainottunein. Tämän myötä ensimmäiset kaksi vuotta oli vahvasti matemaattisiin aineisiin keskittyvää. Opiskelimme matematiikkaa, fysiikkaa, hieman kemiaa, rakennesuunnittelua, statiikkaa ja lujuusoppia laskimet sauhuten.  

Rakennussuunnitteluopinnot oli Oulun ammattikorkeakoulussa jaettu niin, että ensimmäisenä vuonna keskityttiin pientalosuunnitteluun, toisena vuonna kerrostalosuunnitteluun, kolmantena vuonna julkisen tilan suunnitteluun sekä korjausrakentamiseen, joka jatkui vielä neljännen vuoden syksyllä. Rakennussuunnitteluopintojen ohella opiskelimme ruotsia, englantia, arkkitehtuurin historiaa, sekä talonrakennus- että rakennusmateriaalioppia. Opinnot olivat kiedottu toisiinsa niin, että kurssit olivat isompia kokonaisuuksia ja osasuoritukset täydensivät toisiaan. Samaan kurssiin saattoi sisältyä rakennussuunnittelun lisäksi esimerkiksi rakennesuunnittelua, rakennusfysiikkaa, ammattienglantia, tietomallinnusta ja visualisointia. 

Rakennusarkkitehdin koulutuksen, niin kuin kaikkien muidenkin ammattikorkeakoulututkintojen, grande finale on tietysti opinnäytetyö. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen tutkielma, joka ainakin Oulun ammattikorkeakoulun tekniikan yksikössä tehdään useimmiten yksilötyönä. Rakennusarkkitehdeillä opinnäytetyö on usein suunnittelu- tai kehitystyö, jossa tilaajana on jokin ulkopuolinen taho esimerkiksi kunta tai rakennusliike. Monet opiskelijat työllistyvät osa-aikaisesti opintojensa ohella ja tekevät opinnäytetyönsä työnantajalleen saaden tällöin usein korvauksen työstään. Omassa opinnäytetyössäni tutkin suomalaisen pientalorakentamisen vuosikymmeniä sekä tein kyselytutkimuksen 2020 -luvun pientaloihanteesta. Työlläni ei ollut tilaajaa vaan aihe tuli puhtaasti omasta mielenkiinnostani pientalorakentamista kohtaan.

Oman opiskelupolkuni aloitin syksyllä 2018. Suoritin tutkinnon nopeutettuna valmistuen kesäkuussa 2021. Päätös tutkinnon nopeammasta suorittamisesta syntyi toisen opiskeluvuoden syksyllä kevään kurssi-ilmoittautumisia tehdessä. Valitsin kevätlukukaudelle oman vuosikurssini opintojen lisäksi kolme kolmannen vuoden kurssia sekä aloin pyöritellä mielessäni opinnäytetyön tekemistä. Näiden lisäksi tein kesätöissä harjoittelua ja suoritin vapaasti valittavia opintoja kesäopintoina. Viimeinen kevätlukukausi oli kyllä kieltämättä melko toimelias, sillä vaativien korjausrakentamisen kurssien lisäksi tein melko laajan opinnäytetyön reilun kahden kuukauden aikana. Tutkintotodistuksen hain koruttomasti valmistumispäivänä koulun virastomestarilta, mutta se ei himmentänyt sitä iloa ja ylpeyttä tehdystä työstä ja saavutetusta tutkinnosta! 

Kuvituksena kolmannen vuoden julkisen tilan suunnittelutyöni visualisointikuvia. Tehtävänä oli suunnitella Oulun Toppilansalmeen merikeskus. Oma tulkintani, Toppilan Meriportti, yhdisti paikallisen purjehdusseuran varasto-, koulutus- ja huoltotilat sekä päärakennuksen ravintola- ja kokoustilat. Tontilla sijainnut punatiilinen suojeltu rakennus saneerattiin suunnitelmassani majoituskäyttöön. 

Edellinen
Edellinen

Mitä tarkoittaa luonnosSuunnittelu