Mitä tarkoittaa luonnosSuunnittelu

Mistä voi lähteä liikkeelle?

Luonnossuunnittelussa mahtavaa on se, että voidaan lähteä liikkeelle lähes mistä vain! Asiakkaalla voi olla mielessä lista halutuista piirteistä, käsin piirretty luonnostelma, referenssikuvat omaa makua miellyttävästä julkisivusta tai vaikkapa kaksi valmista pohjaa, joita pyörittelemällä voisi saada juuri sen täydellisen pohjan. Asiaa voi lähestyä vaikkapa listaamalla talon ominaisuuksia kolmeen eri kategoriaan: kyllä, ehkä ja ei. Kyllä-kategoriaan listataan ne, mitkä tulee talossa tulee toteutua ja mistä suunnittelussa lähdetään liikkeelle. Ehkä-kategoriassa voisi olla niitä piirteitä, jotka olisivat omaan makuun sopivia, mutta ei välttämättömiä mikäli suunnitelma tai budjetti ei niille anna myöten. Ei-kategoriassa olisi luonnollisesti ne piirteet, joita ei missään nimessä haluta omaan taloon. Tärkeää olisi kuitenkin saattaa suunnittelijan tietoon ne kaikista tärkeimmät toiveet ja vaatimukset talolle, jotta luonnoksesta saataisiin juuri omiin tarpeisiin sopiva. Suunnittelijalle kannattaa kertoa rohkeasti omaa näkemystä, mutta antaa samalla myös tilaa ulkopuolisen katsojan uusille ideoille.

Kuvissa asiakkailta saatuja ideakuvia ja toiveita suunnittelun pohjaksi.

Miten suunnitteluprosessi etenee?

Suunnitteluprosessi aloitetaan tarvekartoituksella, jossa selvitetään mahdollisimman tarkasti asiakkaiden toiveet ja preferenssit tulevan rakennuksen tilojen ja esteettisten seikkojen osalta. Ensimmäisenä tehdään tilaohjelma eli listataan asiakkaan kanssa ylös rakennukseen toivotut tilat kokoluokkineen ja erityispiirteineen. On tärkeää myös tarkastella tontin erityispiirteitä, ilmansuuntia, viereisiä rakennuksia sekä alueen yleisiä rakennustapaohjeita, jotka voivat määrittää esimerkiksi rakennusmateriaalin, kerrosluvun, rakennuksen sijoittumisen tontille sekä vaikkapa värimaailman. On tärkeää, että asiakas kertoo suunnittelijalle myös budjetin tai hintaluokan, jotta voidaan tehdä realistiset suunnitelmat ja kenties rajata jo tässä vaiheessa listalta pois jotain sellaisia piirteitä, jotka eivät budjettiin tule mahtumaan.

Suunnittelusopimuksen solmimisen jälkeen suunnittelija käy toimeen tilaohjelman ja asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Valitun palvelupaketin mukaisesti suunnittelija tekee asiakkaalle sovitun määrän erilaisia pohjaluonnoksia. Lähtökohtaisesti pohjaluonnoksia on yksi, mutta jos luonnoksia on asiakkaan tahdosta useampia, valitsee hän niistä eteenpäin kehitettäväksi yhden ja antaa siihen muutostoiveensa, jotka suunnittelija tekee. Tämän ensimmäisen muutoskierroksen lisäksi pakettiin kuuluu vielä niin sanottu viimeistelykierros, jossa esimerkiksi ikkunoiden kokoja ja paikkoja voidaan vielä muuttaa sekä seiniä liikutella. Pohjapiirustus on näin muutos- ja viimeistelykierroksen myötä hiottu asiakkaan toiveiden mukaiseksi*.

*On hyvä muistaa, että luonnokset harvoin vastaavat sataprosenttisesti lopullista rakennusta ja muutoksia tulee vielä siinä vaiheessa, kun valitun toimittajan kanssa tehdään tarkempia toteutussuunnitelmia.

Mitä luonnossuunnittelu sisältää ja mitä se maksaa?

Eri palveluntarjoajien suunnitelmat sisältävät eri asioita, joten tässä kohtaa kerron omasta paketistani.

Luonnossuunnitteluun kuuluu

  • valittu määrä erilaisia pohjapiirrosluonnoksia yksilöllisesti suunniteltuna juuri asiakkaan toiveiden perusteella

  • julkisivuehdotukset

  • yksinkertaiset 3D-kuvat rakennuksesta

  • tarvekartoitus, tilaohjelma, ensimmäisen luonnoksen muutoskierros ja toisen luonnoksen viimeistelykierros

Raha on tietysti asia, joka meitä kaikkia kiinnostaa. Rakentamiseen saa uppoamaan niin paljon rahaa kuin käytettävissä on, mutta panostamalla suunnitteluun saadaan aikaan toimivia ratkaisuja ja säästettyjä euroja. Periaatteessa jo yhden hukkaneliön poistaminen rakennuksesta voi korvata suunnittelijan palkkioon käytetyn rahan! Jokaisen asiakkaan tarpeet ovat luonnollisesti yksilölliset ja palvelupaketin hinta määräytyy aina yksilöllisesti. Hintaan vaikuttavat rakennuksen luonne, muutoskierrosten määrä, 3D-visualisointikuvien tarve ja pohjaluonnosten lukumäärä. Tavanomaisen yksitasoisen pientalon luonnossuunnittelun hinta on alkaen 990€ (sis. ALV 24%).

Luonnossuunnittelupalvelun ostettuasi kaikki suunnittelijalta saadut kuvat ja dokumentit ovat vapaasti käytettävissäsi. Voit hyödyntää niitä tarjouspyyntöjä tehdessäsi tai vaikkapa somessa. Luonnoksia voidaan tarvittaessa vielä päivittää suunnittelijan kanssa myöhemminkin, mikäli jotakin muutettavaa tulee. Ilman erillistä pyyntöä asiakkaalta myös suunnittelija voi hyödyntää tehtyjä kuvia ja dokumentteja esimerkiksi somessa tai nettisivuillaan.

En voi korostaa tarpeeksi sitä, kuinka tärkeää minulle suunnittelijana on se, että asiakas on tyytyväinen ja kokee saaneensa vastinetta rahalleen valmiin luonnossuunnitelman saatuaan. Pelko siitä, että omat toiveet jäisivät suunnitelman osalta kuulematta, on turha. Rakennus suunnitellaan asiakkaan ehdoilla ja asiakkaalle, ei suunnittelijalle itselleen.




Edellinen
Edellinen

Mikä on rakentamistapaohje ja miten se vaikuttaa suunnitelmiin

Seuraava
Seuraava

Mikä on rakennusarkkitehti